tiistai 8. maaliskuuta 2016

Kynttilöiden tekoa

Olen jo tosi pitkään - itse asiassa vuosia - halunnut tehdä itse kynttilöitä. Sydänlanka on odottanut kaapissa ikuisuuden ja olen kerännyt kaikki kynttilöiden jämät visusti talteen. Kaappeja siivotessa ne löytyivät taas ja kun vielä yksi kattila oli aika huonossa kunnossa, inspiroiduin vihdoin hommiin. Ja yllätyin, kuinka helppoa on itse tehdä kynttilöitä. Siihen ei tarvitse kuin seuraavat ainekset:
  • Vanhoja kynttilöiden jämiä (puhdistettuina lopusta sydänlangasta ja liiasta noesta)
  • Uutta sydänlankaa
  • Vanha kattila
  • Toinen kattila vesihauteeksi
  • Muotteja
  • Tikkuja
Ohjeita ovat netti ja kirjat pullollaan. Itse lajittelin ensin jämästeariinin värien mukaan. Tein ensin satsin keltaisia kynttilöitä ja sitten pari oranssia. Laitoin pilkotut jämät vanhaan kattilaan ja sen vielä toisen kattilan päälle vesihauteeseen. Steariini sulaa yllättävän nopeasti! Kannattaa varoa tässä, koska sitä käsittelee kuumaa massaa. Ei kannata myöskään jättää hetkeksikään vartioimatta, vaikka vesihauteessa onkin.


Käytin muotteina vessapaperin hylsyjä, pohjana on pahvia ja alla vielä paperia. Dippasin sydänlankaa sulassa steariinissa ja laitoin toisen pään pahvissa olevan reiän läpi. Yläpäässä lanka on kiinni tikussa, jotta kynttilän sydämestä tulee suora. Sitten vain kaadoin sulaa steariinia muotteihin ja annoin jähmettyä. Pari kertaa piti kaataa lisää, koska jostain syystä sydänlangan ympärille muodostuu tyhjä onkalo massan kuivuessa.

Muotteja piti painaa kiinni pohjaan hieman alussa, jotta steariini ei falskaa läpi. Toki olisi voinut käyttää kätevämpiä muotteja, mutta tämä on minulle juuri oikea korkeus ja paksuus - poltettavista kynttilöistä ei jää steariinia yli ja yksi kynttilä kestää ulkona useamman illan.


Ensimmäisen kokeilun tulos on tässä. Muotista jäi kyvioita kynttilän pintaan ja samoin useasta steariininkaatokerrasta. Mutta se ei haittaa, onpahan rustiikkista. Eri sävyt sekoittuivat kauniisti. Nyt on vielä seuraavaksi satsit vihreää, punaista ja sekakokoelma jäljellä. 

Muotti oli helppo repiä ympäriltä. Katkaisin vielä sydänlangan sopivan pituiseksi ja valmista on!


 Kokeilin heti, miten kynttilä palaa parvekkeen lyhdyssä: erinomaisesti!


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti